לרזות בעזרת שעון הביולוגי

החיים נעים בהתאם למקצב של הטבע אשר סביבנו. מחזור בו יום מחליף לילה- אור מחליף חושך.
על מנת להשתלב במארג של הטבע, נוצר בגופינו מנגנון משוכלל של שעון פנימי, הנקרא בפי המומחים "שעון ביולוגי" או "מקצב צירקדיאני". משמעות המונח "צירקה" הוא משך זמן של כמעט יממה. כל הפעילות של האדם נעה סביב מחזורי ערות ושינה.
זמני היממה משפיעים על ריכוז ההורמונים בדם המווסתים את כל התהליכים בגוף. למשל, הכמות המרבית של אינסולין מופרשת קרוב לחצות היום. הורמון הגדילה לעומת זאת, מופרש בזמן הלילה, וטסטוסטרון הנחוץ לבניית מסת השריר, מופרש בשעות הבוקר.לכן ומרים שבשעות הבוקר תהליך שריפת השומנים יעיל יותר בצורה ניכרת.
הורמון השינה מופרש גם בהתאם למחזור העירות והשינה. רובו מופרש בלילה, בעת שינה עמוקה. מחסור בשינה יוצר עיכוב בגידול רקמות שריר. משקל הגוף מגיע לשיאו בשעות הערב המוקדמות (18:00-19:00).
מחזוריות כזו אופיינית לא רק למועד הפרשת ההורמונים, אלא גם לרגישות של התאים והרקמות להשפעת ההורמונים הללו.
לדוגמא: פעילותה של מערכת העיכול, בעת צום ולאחר אכילה (שמהווה גירוי לתחילת פעילות), נמוכה יותר במהלך הלילה לעומת בזמן היום.
במהלך כינון המחזור היומי, קצב חילוף החומרים משתנה בהתאם להכנסת המזון והשתייה אל הגוף. בגוף האדם קיימת מערכת וויסות המעידה על השינויים במינוני הפחמימות, השומנים, החלבונים והאלקטרוליטים.
מצב מערכת העיכול של האדם משתנה במחזוריות של קרוב ליממה. אפילו בין הארוחות, במהלך היום, התנועות הגליות של שרירי המעיים (הפריסטלטיות), הפרשת הרוק ומיצי הקיבה גבוהות מאשר בלילה.

כרונו-תרפיה:

שיטה שפיתחתי והוכחה כיעילה פעמים רבות בעבודתי.
השיטה, מאפשרת להשפיע על חילוף החומרים בגוף באמצעות כינון סדר בפעילות המוח וברקמות ההיקפיות (פריפריות).
דיאטה מותאמת אישית, שתתבסס על נתונים מדעיים, על תזונה ומבנה מערכת העיכול בשילוב עם ידע על פעילות הורמונאלית, תאפשר הצלחה מובטחת בירידה במשקל ובטיפול במחלת הסוכרת. תיווכחו לדעת בעצמיכם שזה עובד באמצעות בדיקת דם פשוטה שתעשו לפני ואחרי הטיפול.
הדברים שמשפיעים יותר מכל על מצב בריאותינו הפיזית והנפשית הם: דיאטה שאינה עקבית, שינוי שעות שינה וערות לעיתים תכופות ושינוי תדיר של מצבי פעילות ומנוחה.

כשלים הנוצרים במחזורי היממה:

חוסר כינון נכון של מחזור יממה גופני תקין עלול להוביל להשמנת יתר, סיכוי גבוה ללקות בתסמונת מטבולית, חילוף חומרים איטי וריכוז סוכרים גבוה בדם לאחר האכילה (האופייני למחסור באינסולין המופרש מהלבלב)
הסממן המובהק ביותר השומר על סדר יממה תקין הוא האור. קולטנים הרגישים לאור, שולחים שדר אל המוח, המעבד את המידע ומוביל להפרשת הורמונים שמגבירים ערנות ופעלתנות.
ללב ,לכליות ולכבד יש "שעון פנימי" או "קוצב" משלהם, המאפשרים להם לסטות מהקצב הכללי של הגוף.
שדר הנשלח אל המוח, מוביל לבנייתן והפרשתן של מולקולות של הורמון המלטונין, שתפקידו בתהליך הרדמות.
בלוטת ההיפופיזה במוח מפרישה את המלטונין בזמנים החשוכים של היממה. (אם יאירו על עיניים של אדם ישן באור או בשלהבות מרצדות של אש, זה יפגע בהפרשת ההורמון).
בחורף, כששעות האור ביממה מתקצרות, יש כמובן הפרשה מוגברת של המלטונין.
בעקבות שימוש ממושך בתאורה מלאכותית בשעות הערב, הפרשת המלטונין נחלשת. אצל אנשים מבוגרים גם יש הפרשה חלשה יותר, ולכן הם סובלים יותר מנדודי שינה.

השפעה של גורמים סביבתיים:

ארוחות בלתי סדירות ומחסור באבות מזון חיוניים משפיעות על כיוון השעון הפנימי שלנו ברמה המולקולרית. לדוגמא, מחזוריות הכבד מושפעת יותר מקבלת מזון למערכת העיכול מאשר תחלופה של אור וחושך במהלך היממה. הכבד הוא האיבר שמנקה את כל הגוף מפסולת שנוצרת בתהליך של מטבוליזם. מחקרים הוכיחו שהוא מושפע ישירות מתזמון אספקת המזון אל הגוף.
המשרעת של מקצב העבודה בכבד נקבעות על סמך זמני האכילה והצום. לכן הפסקת אכילה בין 20:00 בערב ל08:00 בבוקר למחרת תוביל לירידה במשקל.

"האדם הוא תרכובת של מה שהוא אוכל ומתי שהוא אוכל"

אורח חיים שמשפיע רבות על שינוי תדיר במקצבי היממה הוא עבודה במשמרות. במעבר בין משמרת אחת לשנייה, נוצרת הפרעה במקצב הפנימי. על מנת לתקן את המעוות, דרושים כשבועיים.
אנשים שעובדים במשמרות סובלים יותר מכיבי קיבה, לחץ דם גבוה,השמנה, סוכרת והפרעה נפשית.
בנוסף, זה גורם לירידה בהפרשת הורמון השובע – לפטין , דבר שיוצר תחושה תמידית של רעב.
יתר על כן, נפגעת הפרשת הקורטיזול וכתוצאה מכך קיימת עליה בלחץ הדם.
ייצור מרובה של ההורמון גרלין מביא את האדם לזלול כמויות גדולות של מזון, אף בלי שהוא חש תחושת רעב. הקיבה רומזת למוח מתי הגיעה העת לאכול, וכשהתהליך הזה עובד כפי שצפוי, ייצור של גרלין חוזר לתקינות.
למעשה אם אוכלים ללא הפסקה, זה יוביל להפרשה לא מרוסנת של ההורמון גרלין. אם אוכלים בשעות קבועות ומסודרות, מידי יום ביומו, זה מוביל להסדרת ייצור הגרלין ומונע את כל החסרונות שמנינו לעיל, הנובעים מעודף של הגרלין.

מקצבים פנימיים במערכת העיכול

אני ממליצה לצרוך מזון בין 3 ל-5 פעמים ביום, לקחת בחשבון את כמות האנרגיה שאנו מוציאים מידי יום ולהיות מודעים לזמנים בהם אנו חשים רעב.
תפריט עתיר בשומן מוביל לגידול מתמיד במסת הגוף וגורם להרס של מקצבי הפעולה של המטבוליזם. דבר משבש את פעילות של "השעון הפנימי" שלנו. השעונים הללו מווסתים את ייצורם ופעילותם של ההורמונים. עקב כך, אכילה עודפת של מזונות שומניים תוביל לחוסר איזון הורמונאלי, השמנה, בעיות פיזיולוגיות ואף לסיכוי מוגבר לפיתוח גידולים ממאירים.
כיוון שקשה להירדם על בטן ריקה, רצוי לאכול ארוחת ערב בין 18:00-20:00 בערב או עד 3 שעות לפני השינה, מומלץ לא לאכול הרבה בלילה.
מזון הכולל ריכוז גבוה של סוכרים או שומנים מוביל לפיתוח של תהליכים דלקתיים בגוף, לרבות דלקות במערכת העיכול. במחקר שנעשה על עכברי מעבדה, האכילו אותם במזון

כתיבת תגובה